Channel 6 News

Luistert Instagram ons af?

Door Sarah

Het is je vast al zo vaak gebeurd…. Je hebt het over schoenen met je moeder of over het bestellen van een pizza met mijn broertje en prompt krijg je er een advertentie over op Instagram. Hoe zit dit?

Targeted ads, oftewel gerichte reclame, komt heel erg veel voor volgens de gebruikers van Twitter en Instagram. Het krijgen van een advertentie waar je het toevallig over hebt gehad kan best raar en misschien wel een beetje creepy zijn.

Als experiment opende ik Instagram op zoek naar advertenties over dingen waar ik het vandaag toevallig over had en jawel hoor: na een paar keer scrollen kom ik een advertentie tegen voor winterjassen van een bepaalde website en laat dat nou precies de website zijn waar ik eerder vandaag op keek. Ik heb hier niet naar gezocht op Instagram of Google…

Volgens Instagram’s CEO Mosseri is dit “dumb luck”, oftewel pure toeval. Volgens hem kan het ook zo zijn dat je het over een bepaald onderwerp hebt gehad, omdat het “on top of your mind” is, doordat je dat type content de laatste tijd gewoon veel hebt gezien.

Moeten we bang zijn? Wel nee, mocht Instagram nou tóch onze gesprekken opnemen en onze internetgeschiedenis in de gaten houden, dan weet ik zeker dat ze niks achterdochtigs van plan zijn. Wel blijft het raar en schendt het onze privacy. Desondanks de uitleg van Mosseri denk ik nog steeds dat Instagram ons afluistert, but I guess we’ll never know…

Luistert Instagram ons af?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven