Channel 6 News

Joe tegen Donald

Door verslaggeefste Phlox

Biden en Trump nek aan nek in presidentsverkiezingen.

Na bijna 4 jaren Trump is het weer zo ver; de nieuwe president van de Verenigde Staten moet worden gekozen. De huidige president Donald Trump gaat het opnemen tegen Joe Biden, voormalig vicepresident van het land. Maar wie pakt de volgende 4 jaar?

Dinsdag was Election Day, oftewel de laatste dag waarop gestemd kon worden. Alle staten zijn nu druk bezig met het tellen van nog honderdduizenden stemmen. Dit kan nog dagen duren, aangezien er door de coronacrisis nog nooit zoveel Amerikanen hebben gestemd per post. We zullen dus nog moeten wachten op de uitslag.

Het is voor nu nog moeilijk om te zeggen wie de grote koploper is. Dit komt doordat de verenigde staten een ander stemsysteem kent dan wij gewend zijn. Daar heeft een president namelijk geen meerderheid van de stemmen nodig, om te kunnen winnen. In plaats daarvan, word de president gekozen door het kiescollege. Dit zijn er in totaal 538 kiesmannen en de persoon die als eerste de 270 kiesmannen aantikt of een meerderheid kiesmannen per staat aan zijn kant heeft staan, wint.

Trump heeft via een korte toespraak in het witte huis laten weten dat er volgens hem nu al sprake zou zijn van fraude, omdat een groot gedeelte van de getelde stemmen per post is uitgebracht. “We hebben deze verkiezingen gewonnen. Dit is een megafraude. Ons doel is nu de integriteit van de verkiezingen te garanderen. We gaan grotere stappen nemen. Het stemmen moet stoppen” zei hij. Ondertussen is iedereen in Amerika zich schrap aan het zetten voor wat komen gaat. De supporters van Trump hebben aangekondigd de uitslag niet te accepteren als die concludeert dat Joe Biden gewonnen heeft. Honderden winkeleigenaren in grote staten hebben hun winkels dichtgetimmerd uit voorzorg voor mogelijke plunderingen en vechtpartijen. Iets wat nog nooit eerder heeft hoeven gebeuren.

Joe tegen Donald
Schuiven naar boven