Channel 6 News

Sportscholen krijgen weer wat ademruimte

Door C6N verslaggeefster Sarah Tarhouni
Goed nieuws voor alle sportscholen en sportliefhebbers! De sportscholen mogen hoogstwaarschijnlijk op 1 juli al open, in plaats van de eerder bekendgemaakte datum van 1 september – maar wel onder een paar voorwaarden natuurlijk.

Allereerst zal je vanaf 1 juli online of telefonisch een afspraak moeten maken voor je bezoek aan de sportschool. Dit moet in verband met een maximaal aantal mensen dat in het gebouw mag zijn. Tijdens het maken van een reservering wordt er gecheckt op je gezondheid(sklachten) en deze check wordt bij binnenkomst van de sportschool herhaald. Daarnaast komen ook de nodige hygiëne maatregelen kijken. Het schoonmaken van je sportapparaten was voorheen al verplicht, maar die moeten nu grondiger worden schoongemaakt en daar zal nu strenger op worden gecontroleerd. Douchen en het gebruik maken van de kleedkamer na het sporten is niet mogelijk, dus dit zal thuis moeten gebeuren. Verder zal de 1,5 meter afstand regel nog steeds van toepassing zijn.

Veel tieners zijn blij met de versoepelingen. Op een Instagram poll zegt 3 op de 10 tieners dat ze naar de sportschool gaan wanneer deze weer open mogen. Zo zegt Jesse (19, Purmerend) uit te kijken naar het weer kunnen gaan sporten met zijn broer. “We gingen 2 á 3 keer per week samen naar de sportschool maar we sporten, sinds die moesten sluiten, thuis. Dat is ook leuk maar het is wel iets heel anders. Tegelijkertijd zijn er ook mensen die nauwelijks de sportschool bezoeken. Selma (17, Purmerend) zegt nooit naar de sportschool te zijn geweest maar dat ze wel de motivatie heeft gekregen om meer te bewegen in quarantaine: “Je zit bijna de hele dag thuis en dat verveelt. Ook was het weer op sommige dagen in de afgelopen weken erg mooi, dus dan is binnen zitten geen leuke optie. Ik ging soms met vriendinnen skeeleren in het park, nadat zij ons allemaal had overgehaald om skeelers te halen”. Dit laatste hebben veel meer mensen door heel Nederland gedaan, want volgens cijfers van NU.nl zijn in deze tijd acht keer meer skates verkocht dan vorig jaar, rond dezelfde tijd.

Vorige maand sloeg de paniek voor de sportbranche toe toen Minister-president Mark Rutte in zijn persconferentie allerlei versoepelingen aankondigde voor andere sectoren, behalve die voor de sport.
Veel sportschool medewerkers zijn daarom blij dat ze binnenkort weer aan de slag kunnen. Patrick Rijnbeek, directeur van NL Actief – voorheen Fitvak, sprak met de krant Trouw en noemde de late versoepeling van de sportbranche “flauwekul”. “Wij begrijpen de argumenten van het kabinet niet”, zegt Rijnbeek. “Wij waren een van de eerste branches die een goed protocol hadden.”
Als de sportscholen nog na september gesloten hadden moeten blijven, dan was volgens hem de helft van de sportscholen failliet gegaan. Het is dus goed, voor de sporters en sportscholen, dat de opening van de sportscholen een maand eerder mag. (foto NOS)

Sportscholen krijgen weer wat ademruimte
Schuiven naar boven